Rynkefjerning med botulinumtoxin

Rynker er en del av ansiktets aldringsprosess og smilerynker kan være sjarmerende. Men mimikk som medfører sinte og sure rynker kan gi feil budskap via kroppsspråk. Rynker oppstår med tiden når huden mister volum og elastisitet og har ofte sammenheng med de mimiske musklene som finnes i ansiktet.

Muskelavslappende behandling av rynker med Botulinum-toxin kan anvendes for å behandle rynker i ansiktet som forårsakes av ansiktets mimiske muskler (tannleger har spesiell fordypning i ansiktets anatomi), for eksempel mellom øynene (sinnarynken), i pannen (tverssoverrynker), rundt øynene (kråkeføtter) og munnen (sur munn og hypermobil leppe, ”gummy smile”). Man kan også oppnå å åpne opp blikket og gjøre et lite øyenbrynsløft.

Muskelavslapning kan også anvendes for neddrag i munnviken kalt nedovermunn eller sur munn, rynkete hake og for å løfte overleppens kontur slik at man får en mer sensuell munn.

Muskelavslappende behandling  er ikke særlig smertefullt ettersom man bruker nye og svært tynne nåler. Som regel synes ikke behandlingen men man kan få et lite blåmerke eller rødhet på stikkstedet (kan sminkes bort). Effekten kommer fra 4-10 dager etter behandlingen og vi ønsker alltid en kostnadsfri etterkontroll etter ca 14 dager. Virketiden er ca 5-6 måneder for behandling av rynker, spenningshodeverk og tanngnisning. I ansiktet bruker vi meget små doser og reduserer muskelen nøyaktig så mye som er nødvendig for å slette ut rynken samtidig som man opprettholder mimikken i ansiktet.

Spørsmål og svar

om Botulinum-toxin og behandling

Nei, man skal ikke behandle personer som er gravide eller som har neurologiske sykdommer med nedsatt muskelkraft, f.eks Myastenia gravis. Ellers kan alle få behandling. Man starter med en konsultasjon slik at vi ser om dine rynker passer for denne type behandling, vi tar også foto slik at vi sammen kan se på resultat ditt ”før og etter” , i blant kan filler være bedre egnet.

Ettersom man injiserer med en svært tynn nål, kan man få et lite blåmerke (sjeldent) eller litt rødhet. Dette forsvinner etter 1-2 dager. Som oftest ser man ingen ting etter behandlingen. Lett ømhet kan forkomme de første dagene etter behandlingen. Dette gjelder både ved filler og Botulinum-toxin . Ved Botulinum-toxin  kan man i noen tilfeller få forbigående hodeverk de første dagene.

I gjennomsnitt varer behandlingen 5-6 måneder og de fleste går hver 5. Måned for behandling altså 2 ganger pr år.

Er det slik at behandlingen er bortkastet?
Nei, ikke i det hele tatt. Man kan si at ansiktet igjen begynner å aldres fra det tidspunktet man var før behandlingen. Med filler eller Botulinum-toxin  kan man ta ”en pause” i ansiktets rynke-aldring.